Gepardy Biznesu

Polska firma rodzinna – Zakład Mleczarski FigAND – konkuruje z największymi

FigAND to firma elastyczna i otwarta na innowacyjność. Dzięki ciągłym inwestycjom możemy konkurować z największymi koncernami. Krótkie terminy ważności produktów FigANDu świadczą o ich naturalności,  mówi Leszek Figarski, prezes Zakładu Mleczarskiego FigAND Leszek Figarski i Wspólnicy Sp. J. w Koloni Wawrzyszów.

Leszek Figarski, prezes Zakładu Mleczarskiego FigAND Leszek Figarski i Wspólnicy Sp. J. w Koloni Wawrzyszów:
W 1992 r. spółka rodzinna zatrudniała trzy osoby i skupowała 1500 l. mleka dziennie z okolicznych wsi. Ciężką pracą i innowacyjnością FigAND osiągnął pozycję lidera rynku radomskiego. Dziś firma zatrudnia 130 pracowników, przerabia 100 000 litrów dziennie i co najważniejsze opiera się na ponad 1200 dostawcach mleka głównie z lokalnych miejscowości i wsi.
Image
Leszek Figarski, prezes Zakładu Mleczarskiego FigAND Leszek Figarski i Wspólnicy Sp. J. w Koloni Wawrzyszów
Największą inwestycją 2014 roku wychodząca naprzeciw potrzebom sieci handlowych było uruchomienie linii do produkcji twarogów stałowagowych. Równocześnie jednak pozostaliśmy także przy tradycyjnej, ręcznej produkcji twarogu w pergaminie.
Drugą inwestycją była całkowicie zautomatyzowana linia do produkcji serków homogenizowanych. Silnie rozwijamy także produkcję wyrobów dla cukierni i piekarni.
FigAND to firma rzetelna, z wieloletnim doświadczeniem, ale równocześnie firma elastyczna i otwarta na innowacyjność. Dzięki ciągłym inwestycjom możemy konkurować z największymi koncernami polskimi i zagranicznymi.
Produkcja wyrobów mleczarskich na bazie lokalnych surowców powinna być utożsamiana ze świeżością. Krótkie terminy ważności produktów FigANDu świadczą o ich naturalności.
FigAND skupia się na produkcji kilku wyrobów o wysokiej jakości, m.in są to twarogi, serki puszyste Bouquet, napoje fermentowane typu kefiry i maślanki, śmietany, oraz produkcja na potrzeby cukiernicze i piekarnicze.
Najlepszym przykładem jest nasz serek homogenizowany Świeżuch. Świeżuch nie zawiera żadnych zbędnych „polepszaczy”, dlatego swoim składem przekonuje rodziców, którzy czytają etykiety.
Odchodzimy od śmietany z zagęstnikami, tzw. śmietany termizowanej, na rzecz naturalnej śmietany pasteryzowanej „Smaczna”. Jest ona lepsza w smaku i zdrowsza.
FigAND wierzy, że tylko najwyższa jakość oraz satysfakcja klienta są trwałym czynnikiem powodzenia firmy, dlatego też wprowadził dwa najwyżej certfikowane systemy bezpieczeństwa żywności BRC i IFS.
Firma została wielokrotnie doceniona przez różne komisje otrzymując wyróżnienia od „Newsweek’a”, „Forbsa” czy „Puls Biznesu”.
Zakład Mleczarski Figand stara się pozostać mocno zakorzeniony w regionie, dlatego dużo pomaga instytucjom i organizacjom z gminy Wolanów, Radomia i okolic. Są to głównie placówki szkolne, sportowe, wychowawcze i lecznicze. Sport jest bliski sercu właścicieli FigANDu, dlatego szczególnie angażuje się w tworzenie siatkarskiego Stowarzyszenia Czarni Radom, którego celem jest odbudowanie radomskiej pozycji sportowej z lat świetności.
Rok 2015 będzie rokiem zaskakującym, gdyż czeka nas kilka dużych zmian. Rozpoczniemy odświeżenia wizerunku.
Gdy firma się rozwija, a jej struktura i wizerunek pozostają takie same, to przestają one być autentyczne. Dlatego będziemy m.in. udoskonalać firmowe logo i grafikę opakowań przy pełnym zachowaniu ich tradycyjnych zalet. Także, naszych najmłodszych klientów czeka wiele niespodzianek związanych z marką FigAND..

FigAND Leszek Figarski i Wspólnicy Sp. J. w Koloni Wawrzyszów  została wyróżniona w VIII edycji ogólnopolskiego Konkursu Gepardy Biznes 2013.