Światowa Firma

Wytwórcy produktów mlecznych szukają możliwości na zagranicznych rynkach

Bardzo konkurencyjny rynek produktów mlecznych sprawia, że ich wytwórcy szukają możliwości zwiększenia sprzedaży poza granicami kraju. Bakoma, producent jogurtów, kefirów, śmietan i deserów mlecznych, szuka swojej szansy na rynkach azjatyckich i przymierza się do ekspansji w Afryce. Na eksport przeznaczona zostanie część zwiększonej produkcji pochodzącej z trwającej właśnie rozbudowy zakładu.

– Bakoma promuje się na rynkach zagranicznych w różnych formach, np. poprzez uczestnictwo w targach, ukierunkowane wyjazdy, spotkania z klientami w układzie B2B. Praktykujemy to od kilku lat, obserwując rynki zagraniczne i wybierając te, które są najbardziej perspektywiczne – mówi agencji informacyjnej Newseria Inwestor Piotr Komorowski, prezes Bakomy. – Naszym zdaniem takie są Azja Południowo-Wschodnia i docelowo niektóre kraje afrykańskie.

Bakoma sprzedaje już swoje produkty w Indonezji i jak podkreśla jej prezes, firma nie wyklucza także bezpośredniej inwestycji w tym kraju w przyszłości , ma tu na myśli zakład produkcyjny na miejscu. Kierunkiem inwestycji ma też być rynek chiński.

– Jesteśmy już w Chinach i zamierzamy poszerzyć tam naszą działalność. Rozważamy również uruchomienie naszego przedstawicielstwa bądź przedsiębiorstwa handlowego – mówi Komorowski.

Polski eksport do Indonezji wyniósł w 2014 roku 111,4 mln euro. W ubiegłym roku, po jedenastu miesiącach, był o 2,5 proc. niższy. Zdecydowanie wyższe kwoty wchodzą w grę w przypadku wymiany z Chinami. Polscy przedsiębiorcy sprzedali w tym kraju produkty za 1,7 mld euro, z czego wartość żywności wyniosła 153,5 mln euro.

Jak zapewnia Piotr Komorowski, spółka jest w trakcie inwestycji w zakład produkcyjny w Szymanowie niedaleko Sochaczewa. Na ten cel Bakoma przeznaczy minimum kilkanaście milionów złotych.

– Cały czas inwestujemy i udoskonalamy nasze metody produkcji, rozbudowujemy także nasz zakład. Myślę, że na początku przyszłego roku będziemy mogli pokazać nowe produkty – zapowiada Komorowski.

Polska jest na piątym miejscu w Unii pod względem skupowanego mleka po Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii i Holandii. Jak podaje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, w 2015 roku ograniczono produkcję mleka w proszku, jogurtów i śmietany. Pełnego mleka w proszku w okresie od stycznia do grudnia 2015 r. wyprodukowano 40 tys. ton, tj. o około 29 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2014 roku. W 2015 roku produkcję śmietany zmniejszono o 7 proc., do 354 tys. ton, oraz jogurtów o 3 proc., do 423 tys. ton.

– Inwestycje zwiększą się na pewno, natomiast w pewnym stopniu będą ukierunkowane na eksport. Wiemy, że rynek w Polsce jest bardzo konkurencyjnym i nasyconym, więc bez eksportu planowanie inwestycji na większą skalę byłoby bardzo trudne – podsumowuje prezes Bakomy.