Wytwórcy produktów mlecznych szukają możliwości na zagranicznych rynkach
Bardzo konkurencyjny rynek produktów mlecznych sprawia, że ich wytwórcy szukają możliwości zwiększenia sprzedaży poza granicami kraju. Bakoma, producent jogurtów, kefirów, śmietan i deserów mlecznych, szuka swojej szansy na rynkach azjatyckich i przymierza się do ekspansji w Afryce. Na eksport przeznaczona zostanie część zwiększonej produkcji pochodzącej z trwającej właśnie rozbudowy zakładu.
– Bakoma promuje się na rynkach zagranicznych w różnych formach, np. poprzez uczestnictwo w targach, ukierunkowane wyjazdy, spotkania z klientami w układzie B2B. Praktykujemy to od kilku lat, obserwując rynki zagraniczne i wybierając te, które są najbardziej perspektywiczne – mówi agencji informacyjnej Newseria Inwestor Piotr Komorowski, prezes Bakomy. – Naszym zdaniem takie są Azja Południowo-Wschodnia i docelowo niektóre kraje afrykańskie.
Bakoma sprzedaje już swoje produkty w Indonezji i jak podkreśla jej prezes, firma nie wyklucza także bezpośredniej inwestycji w tym kraju w przyszłości , ma tu na myśli zakład produkcyjny na miejscu. Kierunkiem inwestycji ma też być rynek chiński.
– Jesteśmy już w Chinach i zamierzamy poszerzyć tam naszą działalność. Rozważamy również uruchomienie naszego przedstawicielstwa bądź przedsiębiorstwa handlowego – mówi Komorowski.
Polski eksport do Indonezji wyniósł w 2014 roku 111,4 mln euro. W ubiegłym roku, po jedenastu miesiącach, był o 2,5 proc. niższy. Zdecydowanie wyższe kwoty wchodzą w grę w przypadku wymiany z Chinami. Polscy przedsiębiorcy sprzedali w tym kraju produkty za 1,7 mld euro, z czego wartość żywności wyniosła 153,5 mln euro.
Jak zapewnia Piotr Komorowski, spółka jest w trakcie inwestycji w zakład produkcyjny w Szymanowie niedaleko Sochaczewa. Na ten cel Bakoma przeznaczy minimum kilkanaście milionów złotych.
– Cały czas inwestujemy i udoskonalamy nasze metody produkcji, rozbudowujemy także nasz zakład. Myślę, że na początku przyszłego roku będziemy mogli pokazać nowe produkty – zapowiada Komorowski.
Polska jest na piątym miejscu w Unii pod względem skupowanego mleka po Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii i Holandii. Jak podaje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, w 2015 roku ograniczono produkcję mleka w proszku, jogurtów i śmietany. Pełnego mleka w proszku w okresie od stycznia do grudnia 2015 r. wyprodukowano 40 tys. ton, tj. o około 29 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2014 roku. W 2015 roku produkcję śmietany zmniejszono o 7 proc., do 354 tys. ton, oraz jogurtów o 3 proc., do 423 tys. ton.
– Inwestycje zwiększą się na pewno, natomiast w pewnym stopniu będą ukierunkowane na eksport. Wiemy, że rynek w Polsce jest bardzo konkurencyjnym i nasyconym, więc bez eksportu planowanie inwestycji na większą skalę byłoby bardzo trudne – podsumowuje prezes Bakomy.