OSM w Kole jest Gepardem i Potęgą Biznesu, Wielkim Modernizatorem Polski i Światową Firmą
W 2006 roku OSM w Kole uruchomiła najnowocześniejszą linię produkcji masła w Polsce. W 2008 roku otworzyła największą proszkownię mleka w Europie. Ponad 60 proc. całkowitej produkcji eksportuje na rynki całego świata.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole powstała w 1930 roku. Dziś to firma doświadczona, która kultywuje mleczarską tradycję z nowoczesnymi technologiami i wysoką jakością oferowanych produktów.
W 2006 roku uruchomiła najnowocześniejszą linię produkcji masła w Polsce. W 2008 roku otworzyła największą proszkownię mleka w Europie, która w ciągu doby może przerobić 1 milion litrów mleka i wyprodukować ponad 100 ton mleka w proszku. Ponad 60 proc. całkowitej produkcji eksportuje na rynki całego świata.
Sztandarowym towarem eksportowym jest mleko w proszku. Jego odbiorcami są kraje europejskie, bliskowschodnie, azjatyckie i afrykańskie. Na rynku krajowym najbardziej rozpoznawalny jest serek wiejski (cottage cheese) oraz cieszący się doskonałą opinią wśród konsumentów masło ekstra. Kolskie produkty posiadają liczne nagrody i wyróżnienia m.in. Złote Medale Targów Polagra Food, Godło Teraz Polska oraz znak Poznaj Dobrą Żywność.
Uzyskane certyfikaty: GB 10/10/81726.01 i GB/10/81675 potwierdzają, że system zarządzania
OSM w Kole spełnia wymagania zawarte w Global Standard for Food Safety i ISO 22000:2005.
Filozofia działania kolskiej spółdzielni opiera się na haśle: „Jakość, Smak, Zdrowie, Ekologia”.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole została wyróżniona przez Instytutu Nowoczesnego Biznesu w IX edycji ogólnopolskiego Konkursu Gepardy Biznes 2014, VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Potęga Biznesu 2014, III edycji ogólnopolskiego Konkursu Wielcy Modernizatorzy Polski 2014 oraz II edycji ogólnopolskiego Konkursu Światowa Firma 2014.