Cukiernia Wolak działa od 45 lat
Wincenty Wolak założył swoją cukiernię w roku 1972 w Lubsku. W roku 1976 przeniósł swoją firmę do Wrocławia – otworzył cukiernię przy ul. Drobnera. W 1983 r. uruchomił nową cukiernię przy ul. Legnickiej.
„Budowałem ją od podstaw, a pod koniec 1999 roku ruszyła przebudowa i zakład powiększył metraż o prawie 1000 metrów kwadratowych. Poszerzyliśmy produkcje o makaron, pierogi, naleśniki, lasagne. Uruchomiliśmy też restaurację jako „córka” firmy, w której organizujemy przyjęcia okolicznościowe”, mówi Wincenty Wolak.
W firmie pracuje żona Elżbieta Wolak oraz córki Agnieszka Wolak i Wioletta Wolak-Bielawny.
„Pracujemy w myśl zasady „Wszystkie ręce na pokład”. Motto naszej firmy: Robimy dobrze, bardzo dobrze, a jutro jeszcze lepiej”, dodaje Wincenty Wolak.Jego działalność została doceniona. W roku 1986 Wincenty Wolak został odznaczony medalem „Zasłużony dla Województwa i Miasta Wrocławia”. Związek Rzemiosła Polskiego odznaczył go Złotym i platynowym Medalem im. J. Kilińskiego. W 2011 r. został Odznaczony złotym Krzyżem zasługi. W roku 2012 Wincenty Wolak otrzymał odznaczenie i statuetkę „Pozytywista Roku”.
Cukierni-Kawiarni Wolak s.c. we Wrocławiu została wyróżniona przez Instytut Europejskiego Biznesu w XII edycji Konkursu Gepardy Biznesu 2017, X edycji Konkursu Efektywna Firma 2017 i V edycji Programu Promocyjnego Mocna Firma Godna Zaufania 2017 na podstawie danych finansowych.
Cukierni-Kawiarni Wolak s.c. we Wrocławiu została wyróżniona przez Instytut Europejskiego Biznesu w XII edycji Konkursu Gepardy Biznesu 2017, X edycji Konkursu Efektywna Firma 2017 i V edycji Programu Promocyjnego Mocna Firma Godna Zaufania 2017 na podstawie danych finansowych.