Szkolenie Zdrowego Stylu Życia, autorstwa Katarzyny Żuk, nominowane do tytułu Szkolenie Najlepsze Dla Zdrowia 2019

Szkolenie Zdrowego Stylu Życia, autorstwa Katarzyny Żuk, zostało nominowane do tytułu Szkolenie Najlepsze Dla Zdrowia 2019. Nominowali je Elżbieta i Jerzy Krajewscy, członkowie Kapituły Konkursu Najlepszy Dla Zdrowia, którzy uczestniczyli w nim w  Markach w 2017.

Szkolenie w Markach prowadzili Justyna i Michał Sikorowie. Jego współorganizatorką była Agnieszka Borowiec.

Szkolenie zmieniło życie Elżbiety i Jerzego Krajewskich. Oboje zaczęli każdy dzień rozpoczynać od szklanki ciepłej wody, zaczęli pić więcej wody, ograniczyli spożycie chleba, który na szkoleniu został nazwany pierwszym fast foodem, mięsa i cukrów.  Zwrócili większą uwagę na zdrowe tłuszcze i błonnik. Włączyli do diety więcej warzyw,  awokado, ryb i orzechów.

Na szkoleniu zachęcano do aktywności fizycznej. I z tej rady skorzystali Elżbieta i Jerzy Krajewscy.

Rady ze szkolenia:

*więcej ciepłej wody,

* więcej warzyw, ryb i orzechów,

* więcej ruchu,

* mniej mięsa,

* mniej chleba,

* mniej alkoholu.

Wiedzę ze szkolenia Elżbieta i Jerzy Krajewscy wdrożyli w innych aspektach w różny sposób. Elżbieta zaczęła korzystać z produktów Herbalife, codziennie robi koktajle oparte na soi, pije herbaty Herbalife.

Jerzy poszedł w kierunku świeżych produktów i ryb.  Na surowo  je więcej ogórków, pomidorów, kalarepy, brokułów, buraków, cebuli, szczypiorku, czosnku, papryki, bobu, zielonego grochu, aronii, jagód, borówek amerykańskich,  orzechów włoskich i laskowych, śledzi, halibuta, łososia, pstrąga.

Jesienią 2018 r. wymyślił szybką zupę rybną, którą można przygotować w 20 minut: do 2 litrów bulionu z wołowej kostki rosołowej dodaje się pokrojone w kostkę mięso z halibuta, łososia, pstrąga łososiowego, następnie wrzuca się pokrojone marchewkę, buraki, pietruszkę, cebulę, brokuły, a na koniec dodaje czerwoną fasolę z puszki.  Gotuje się krótko, warzywa mogą być twarde, fasolka jest już ugotowana, wystarczy ją trochę podgrzać.

Obecnie kapituła VII edycji Konkursu Najlepszy Dla Zdrowia 2019  jest następująca  (w kolejności alfabetycznej):

1. Mgr Elżbieta Krajewska, wiceprezes ULAN, dyrektorka Instytut HoliEdu,

2. Mgr Jerzy Krajewski, prezes ULAN (http://ulan.com.pl), wiceprezes Kongregacji Przemysłowo-Handlowej Ogólnopolskiej Izby Gospodarczej, dyrektor Instytutu Europejskiego Biznesu, autor książki „Tani kapitał, czyli jak zdobyć pieniądze dla firmy”,

3. Doktor nauk medycznych Danuta Myłek, przewodnicząca kapituły, alergolog i dermatolog, autorka  książek: „Oswoić alergie” oraz „Od lekarza do kucharza”, http://www.danutamylek.pl

4. Michał Żabiński, dyrektor Klubu Zdrowego Życia (klubzdrowegozycia.net.pl)

Statuetka Konkursu Najlepszy Dla Zdrowia